Netværk på tværs af grænser

Netværk på tværs af grænser

Pressefoto.

Hvordan opbygger man sit netværk som kunstner i dag? Vi har mødt billedkunstner Birgitte Munk, som driver Enter Artspace, og den litauiske kunstner Agnė Juodvalkyté, hvis udstilling Cosmic Thread bliver vist i projektrummet i forbindelse med Art Weekend Aarhus, til en samtale om netværksskabelse i kunstmiljøet.

I en gårdhave på Frederiksbjerg ligger Enter Artspace, der sætter scenen for vores møde i dag. Det er første gang, Juodvalkyté er i Danmark, og hun skal se udstillingsstedet, der skal danne rammen om hendes kommende udstilling.

Munk og Juodvalkyté mødte hinanden tilfældigt i Litauen sidste år, hvor Munk arbejdede med kunstner Marcelionytė-Paliukė. Der var kunstfestival i byen, og kunstneren anbefalede Munk en udstilling, som hun bare måtte se. Det viste sig at være Juodvalkytés udstilling, og Munk øjnede en mulighed for at invitere hende til Danmark.

”Udstillinger er steder, hvor forbindelser opstår, og hvis det, du laver, rører et andet menneske, er der en forbindelse. Det er ikke det samme, når man møder hinanden til en middag, hvor du udtrykker din kunstneriske praksis verbalt. En stor del af mit netværk er opbygget i forbindelse med udstillinger”, fortæller Juodvalkyté.

Umiddelbart efter udstillingen i Litauen tog Munk til Berlin for at besøge Juodvalkyté atelier og se flere af hendes værker. Juodvalkyté arbejder primært med lærreder og naturligt farvede tekstiler, hvoraf nogle stammer fra hendes bedstemor, som er en stor inspiration i hendes værker. Hun er vokset op på bedsteforældrenes gård i Litauen, og vender ofte tilbage for at arbejde med sin kunst på gården. Her arbejder hun eksempelvis med tekstiler, som bedstemoderen har vævet og inkorporerer i nye værker.

Med en baggrund i en traditionel kunstskole i Vilnius, dækker hendes kunstneriske praksis også malerier, men hun skaber hovedsageligt stedspecifikke værker med fokus på genanvendelse af tekstiler. Udstillingen, som Munk så i Litauen, havde en stærk forbindelse til bedsteforældrenes gård, hvilket går igen i udstillingen Cosmic Thread i Enter Artspace.

At være åben og tage chancer

Juodvalkyté deler atelier med fire andre kunstnere med forskellige praksisser. Netværksmæssigt er et fællesskab noget, der kan give en tro på, at du er på rette vej, fortæller hun og uddyber: ”et netværk er en struktur, der støtter dig. Det er også en måde at skubbe hinanden frem, og så lærer man af hinanden”.

Foto: Philippe Gerlach

Hun har også været en del af Goldrausch, som er et program for kvindelige kunstnere i Berlin. Programmet hjælper blandt andet kunstnere med  at skabe et netværk, møde kuratorer, få et overblik over salg samt, hvordan man bedst muligt forsikrer sine værker. Afslutningsvis laver kunstnerne en gruppeudstilling og et katalog som et fælles samarbejde.

Ifølge Juodvalkyté er kunstskolen det første sted, man kan begynde at opbygge sit netværk. Det er en oplagt mulighed for at skabe kontakter til andre kunstnere og blive præsenteret for mennesker, som har en interesse i kunsten. For Juodvalkytes vedkommende blev Berlin et vendepunkt og stedet, der for alvor satte gang i hendes netværksskabelse.

”Berlin var stedet, der hjalp mig til at blive en del af et kunstmiljø og opbygge et netværk, for der er mange kunstnere, gallerier og projektrum. Jeg fik frihed til at lave udstillinger, men det tog lang tid at opbygge netværket”.

Juodvalkyté har boet i Berlin i ti år og lærte med tiden at være mere åben – og ikke at være bange for at gribe de muligheder, der byder sig. Det resulterede i, at hun lavede flere udstillinger og mødte flere mennesker.

Til trods for, at udstillinger er en mulighed for at skabe forbindelser til andre i branchen, følger der imidlertid ikke altid en invitation efter hver udstilling. For Juodvalkyté er det en naturlig del af hverdagen som kunstner at ansøge om støtte til et projekt og få afslag, for derefter at prøve igen. Netværksskabelse handler i høj grad om at være åben og tage nogle chancer.

”Jeg ser det sådan, at du kan invitere, eller du kan lade være. Du kan tage imod invitationen, eller du kan lade være. Det er simpelt, men kræver tillid. Det er en oplevelse og et eksperiment,” forklarer Munk, hvis familie har en gård i Husby, der også fungerer som et kunstnerhjem. Juodvalkyté bliver den første til at bo på gården i et residency, hvor hun kan arbejde med værker til Cosmic Thread.

Del artiklen

'Netværk på tværs af grænser'

Facebook