Unge Kunstnere: Kasper Knudsen Muusholm

Unge Kunstnere: Kasper Knudsen Muusholm

Portræt af Kasper Knudsen. Foto: Niklas Møller Jørgensen.

Art Weekend Aarhus sætter i denne artikelserie fokus på nogle af de yngre kunstnere, der udstiller under årets festival. Få et indblik i de vidt forskellige tilgange til faget, man kan have som ung kunstner i 2019.

Forestil dig, at du møder en person, som ikke har stiftet bekendtskab med din kunst – hvordan vil du forklare din praksis?

Jeg er videoperformance-kunstner og skriver. Det vil sige, at jeg filmer, performer, spiller musikken og klipper det hele sammen til en kunst-video. Jeg arbejder med tematikker inden for psykologi, samfund, kultur og pædagogik. Jeg forsøger at ramme mit publikum med følelser frem for intellekt. Til det bruger jeg ofte tekstsproget til at frembringe en fortælling i mere eller mindre poetisk forstand. Jeg forsøger således at skabe stemninger med effekter i form af lyde/musik, men også med billedsprog gennem videoredigering.

Hvordan er det at være yngre kunstner i 2019?

Som ung kunstner kan det være svært at finde sin vej. Det gælder bestemt også for mig. Derfor forholder jeg mig endnu meget eksperimenterende. Jeg finder stor glæde i at forsøge mig med alt muligt. Jeg tror, det kan være en fordel at finde sig et fast koncept, men det kan bestemt også være en ulempe. Jeg skal ikke kunne sige, hvad der er vigtigst at arbejde med inden for kunst, men når jeg ser på de andre unge kunstnere i Danmark, gør det mig utroligt stolt, at der bliver skabt så meget.

Hvor finder du inspiration til din kunst?

Jeg researcher og fortsætter med det i mange timer ad gangen. Så kommer der gerne en eller anden ide frem. Jeg finder ofte ideer og koncepter i videospil, fra de mange undervisningsvideoer på Youtube og i billedbøger såvel som litterære bøger. Ellers dykker jeg dybt ned i mine relationer for at se, hvem vi er for hinanden, hvad vi gør ved hinanden og hvilke konsekvenser det har for os hver især. Grundlæggende giver ny viden muligheden for at gennemføre et projekt, der tidligere syntes umuligt.

Hvordan er din arbejdsproces typisk fra idé til færdigt værk?

Som sagt undersøger jeg, hvordan vi agerer. Det giver mig ideen til, hvad jeg så skal gøre med denne nye tillærte situation, som jeg derefter gør til et stykke arbejde. I mit univers er det vigtigt for mig at lære noget og derefter ”fucke” med teknikken for at opnå nye højder. Det giver ofte et eksperimenterende udtryk. Det er vigtigt for mine værker, at noget perfekt bliver omdannet til noget uperfekt.

Det sker virkelig sjældent, at jeg kan hvile i mit værk, hvis det står for skarpt. Værkets skal være åbent – også for publikum.

Hvilken rolle mener du, at kunsten spiller i vores samfund i dag? Og hvilken rolle burde den spille?

For mig er det vigtigt, at der findes et abstrakt sprog midt i alt det meget saglige og nogle gange fantasiløse. Det er ideen om, at der findes et sprog/udtryk i denne verden, som minder os om andre verdener såsom det indre univers, vi alle rummer.

Del artiklen

'Unge Kunstnere: Kasper Knudsen Muusholm'

Facebook