Unge Kunstnere: Clara Bro Uerkvitz

Unge Kunstnere: Clara Bro Uerkvitz

Portræt af Clara Bro Uerkvitz. Pressefoto.

Art Weekend Aarhus sætter i denne artikelserie fokus på nogle af de yngre kunstnere, der udstiller under årets festival. Få et indblik i de vidt forskellige tilgange til faget, man kan have som ung kunstner i 2019.

Forestil dig, at du møder en person, som ikke har stiftet bekendtskab med din kunst – hvordan vil du forklare din praksis?

Mit navn er Clara Bro Uerkvitz og jeg arbejder hovedsageligt med keramiske skulpturer, maleri og tegning.

Hvordan er det at være yngre kunstner i 2019?

At være nybagt kunstner i 2019 er faktisk utrolig dejligt. Kunstscenen ændrer sig. Endelig. Der er plads til en masse sjove ting, som længe har været forbudt. Der er så mange kollegaer, der har været ude og studere alle mulige steder. Folk rejser rundt og der findes mange unge kunstnere. Der arbejdes mere frit nu. Den energi jeg mærker og ser andre unge kunstnere lægge i deres arbejde… det er intet mindre end et mirakel og en fest.

Hvor finder du inspiration til din kunst?

Jeg arbejder oftest ud fra tematikker som kvindehistorie, natur og healing samt menneskets forhold til sin egen eksistens og forholdet til naturens eksistens. Jeg finder det uendeligt interessant. Særligt Nordisk Mytologi og den nordiske hedenske tradition bliver jeg ved med at vende tilbage til. Jeg bruger ofte kvindelige mytiske figurer eksempelvis gudinden Freja i mine værker. Hun er en slags formidler af styrken og kraften i empati og hengivenhed.

Hvordan er din arbejdsproces typisk fra idé til færdigt værk?

Processen er forskellig alt efter hvilke medie, jeg arbejder med. Det mest energifyldte for mig er at arbejde med ler. Leret er stædigt og svarer igen. Den dialog, der opstår, er meget givende for mig rent personligt. Jeg kan godt lide, når jeg får noget igen. Til gengæld er det også et medie, der handler mere om form. Det kan det hurtigt tage fart og så aner jeg ikke, hvor det lander.
Derfor er tegningen og maleriet også meget vigtige for mig. Det er medier, hvorigennem jeg undersøger og overvejer mere. Det er en langsommere og dybere process og derfor også sværere. Der er hele tiden brug for modvægt og meget er problemløsning og logistik. Heldigvis lærer man med tiden at navigere naturligt i sine egne metoder. Og heldigvis gælder det også sommetider om at skabe problemerne.

Hvilken rolle mener du, at kunsten spiller i vores samfund i dag? Og hvilken rolle burde den spille?

Kunst skal være noget, vi mennesker laver og oplever for at minde os selv om at gøre os umage og for at se det smukke og det vigtige. Det er ikke så let faktisk. Man er nødt til at vågne op og se med sin sjæl. Det er derfor klimakrisen hjælper os rigtig meget lige nu. Den kæmpestore alarm har ringet. Hvis man ikke gider at se op, så kan man jo bare lade være.

Del artiklen

'Unge Kunstnere: Clara Bro Uerkvitz'

Facebook