Museum Ovartaci

Ovartaci: Frk. Lo, gouache.

Frem til årsskiftet begyndelsen af 2021 er Museum Ovartaci nu ”mellemlandet” på Katrinebjergvej 81, 8200 Aarhus N. Tidligere var museet hjemmehørende sammen med psykiatrien på Aarhus Universitetshospital i Risskov. Museet har gennem en årrække cementeret sin position som et af de væsentligste museer i Europa for anderledes kunst, skabt af anderledes kunstnere, stort set alle med baggrund i psykiatrien. Mange af dem er, og har været, både marginaliserede og institutionaliserede.

Centralt i samling og udstilling møder vi Ovartaci, som var patient på Hospitalet i Risskov fra 1929 til sin død i 1985. Her levede og arbejdede han med sin kunst i 56 år. På denne måde inkarnerede Ovartaci den psykiatriske institution. Samtidig rakte han, gennem spændvidden af sin kunst, langt ud over institutionens snærende rammer. Ovartaci er et ikon for den marginaliseredes ret til at bidrage til verden på egne præmisser.

Med udflytningen af psykiatrien til dens nye placering i Skejby i 2018-19, skulle museet finde nye veje og partnere. Nu er en stabil og fremtidssikret kurs fastlagt i et samarbejde med blandt andre Aarhus Kommune, som støtter Museet, og en fremtid på den nuværende Medie- og Journalisthøjskole, Olof Palmes Allé 11, 8200 Aarhus N fra begyndelsen af 2021. På adressen på Katrinebjerg vil vi udnytte mellemtiden med en mere legende og eksperimenterende praksis i form og indhold i afsøgningen af en kommende identitet. Erfaringerne tager vi med ind i det fremtidige museum. ”Ovartaci Fields” er navnet på den kommende nye bydel, som vil skyde op med centrum i den gamle Journalisthøjskole. Ovartaci Fields er også overskriften for videreførelsen af et tæt samarbejde med museets partnere fra Kulturby 2017, en række innovative virksomheder i Skejby.

Opbakningen til Museum Ovartaci har været stor fra mange sider, og blandt andre har Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster udnævnt Museets hovednavn, Ovartaci, til umistelig kulturarv. En stort anlagt og stærkt omtalt særudstilling på Charlottenborg i 2017 har også været medvirkende til at fastslå Ovartaci, og Museets, særlige kvaliteter og betydning på den danske og internationale kunstscene. Sidst, men ikke mindst, har vi modtaget stor støtte fra Ny CarlsbergFondet.

Kilde: Museum Ovartaci

Museum Ovartaci

Kunstmuseum og Psykiatrisk Historisk Museum
Katrinebjergvej 81
8200 Aarhus N

Kontakt

+45 4185 6290

Man-fre 10-16
Lør-søn og helligdage 12-16

Entré til udstillinger
Under 18: gratis entré

Del

'Museum Ovartaci'

Facebook