Workshop med Jacob Kirkegaard
20 maj 201720 maj 2017

Workshoppen med Jacob Kirkegaard vil bestå i en introduktion til hans aktuelle udstilling, efterfulgt af et oplæg om lydfænomenet ’otoakustiske emissioner’, det forhold, at øret selv producerer lyd og toner. Jacob Kirkegaard vil her få publikums ører til at generere toner. Udstillingen Jacob Kirkegaard – alt & intet på ARoS slutter d. 28. maj 2017.

Jacob Kirkegaard: Earside Out, 2015, Foto: Jacob Friis-Holm Nielsen

På udstillingen indgår værket Earside Out, 2015, som omhandler fænomenet som workshoppen kredser om. Earside Out portrætterer lydfænomenet ‘spontane otoakustiske emissioner’, som er komplekse toner optaget i ørerne på 30 vilkårlige personer. Tonerne fra hvert enkelt øre er fordelt i 12 højtalere fastgjort på tynde ståltråde og udspændt mellem gulv og loft i en tredimensionel spiral. Installationen er bygget op som en simulation af cochlea, den spiralformede knogle i det indre øre, hvorfra toner og lyde opstår. Med Earside Out fremhæver Kirkegaard, hvordan øret ikke blot modtager lyde fra omverden, men også selv producerer toner.

Den danske kunstner Jacob Kirkegaard (f. 1975) er internationalt anerkendt for sine fascinerende optagelser af verdens lyde. Ved hjælp af avanceret udstyr optager han lyde under isfjordens overflade, resonansen af forladte radioaktive rum og toner dybt inde i det menneskelige øre. Kirkegaards værker forholder sig til idéen om, at der er energi og lyd i alt – heraf udstillingens titel alt & intet. I en kombination af videnskabelige undersøgelser og kunstneriske iscenesættelser demonstrerer Kirkegaard, hvordan lyd ofte underprioriteres i den moderne visuelle verden.

Kirkegaard er inspireret af alkymien og idéen om at trænge ind bag verdens facade. På sine rejser til klodens ufremkommelige steder optager han lyde, som udvider vores opfattelse dels af verden og dens dimensioner, dels af os selv og vores eget bevidsthedsapparat. I en sofistikeret vekselvirkning mellem at anskue verden som et makrokosmos og et mikrokosmos kommer man i mødet med Kirkegaards kunst vidt omkring: fra politiske lokationer over universets uendelighed, til dybt inde i vores eget øre, hvor lyd udfolder sig og skaber erkendelser.

Kirkegaards kunstneriske univers blotlægger, at kunst er mere og andet end et visuelt sprog. Kunst er i lige så høj grad toner og bølger af lyd, som kan fragte sit publikum andre steder hen – det være sig geografisk, holdnings- eller følelsesmæssigt.

Arrangeret af ARoS og Art Weekend Aarhus.

Pris: Workshoppen er gratis efter betalt entré.
Sted: ARoS Public, i salonen
Tidspunkt: Lørdag 20 maj kl 12.30-14.30

ARoS Aarhus Kunstmuseum

Aros Allé 2
8000 Aarhus C

Tir-søn 10-17, ons 10-22

Entré til udstillinger
Under 18 år: Gratis entré

Kontakt

+45 87306600

Workshop med Jacob Kirkegaard
20 maj 201720 maj 2017

Del

'Workshop med Jacob Kirkegaard'

Facebook